maanantai 31. joulukuuta 2012

Hyvää Uutta Vuotta!


Tilinpäätös

Kirjoitin täällä toiveita vuodelle 2012. Tässä tilinpäätös kuluneesta vuodesta. Olen kopsannut toivepostauksen tekstin tähän kirjoitukseen mustalla ja punaisella kirjoitan tilinpäätöksen kuluneesta vuodesta.


Työrintamalla kipuilin koko alkuvuoden etsien paikkaani, identiteettiäni ja syitä kaikkeen tapahtuneeseen. Kesällä annoin työn imun ruveta viemään ja loppuvuodesta kerroin ex-työkaverille, että mottoni on nykyisin "Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat". Aivan turha on pyristellä tässäkään asiassa tutkainta vastaan. Ainoana miinusasiana työkuvioissa on ainainen kiire ja työn määrän henkinen kuormittavuus. Tähän asiaan toivoisin helpotusta ensi vuonna! Mukavana asiana ensi vuonna työrintamalla toteutuu muutto ihan uusiin tiloihin, joka oman muuttorumban jälkeen muuttuu varmaankin iloiseksi asiaksi.
Työrintamalla töitä jaettiin syksyllä uudelleen ja minun työkuormaa helpotti tämä järjestely. Tosin työt eivät tekemällä lopu ja niinpä työntäyteisiä päiviä on saanut tehdä tuonkin jälkeen. Mutta on voinut keskittyä kapeampaan vastuualueeseen ja siihen kunnolla. Minä olen tällä hetkellä tyytyväinen omaan osaamiseeni juuri sillä paikalla millä teen työtä. Tosin mikään työyhteisöhän ei ole ongelmaton, mutta onneksi ongelmiin löytyy yleensä ratkaisu.
Toukokuussa muutettiin uusiin tiloihin ja nehän ovat olleet tosi mieleiset. Yhtään kertaa ei ole ollut ikävä vanhaa työhuonetta.  Kahvitauotkin pidetään nykyisin Kaivohuoneella :)

 
Henkisesti "raskaan" työn vastapainoksi olen kerännyt itselleni mukavia ja mukaansa tempaavia harrastuksia, joita haluaisin edelleen kehittää. Liikuntarintamalla pidän varmaan lentopallon mukana kuvioissa ihan sen sosiaalisuuden takia. Vuosikymmenien tuttavuus pelikavereiden kanssa ei saa kuolla eikä kuihtua. Samoin seuratyö lajin parissa jatkuu varmaan jollakin intensiteetillä. Juoksurintamalla toiveissa olisi puoli- ja / tai koko maratonin juokseminen. Tätä edesauttaa töissä suunnitteilla oleva kunnonkohotusprojekti, johon olemme lähdössä toivottavasti mukaan.
Liikuntarintamalla tämä kulunut vuosi on ollut minulle antoisin ikinä. Sain taapertaa lappu rinnassa yhden puolikkaan toukokuussa ja sitten ihan juosta toisen puolikkaan syyskuussa. Nämä juoksut loivat uutta uskoa ja toivoa liikunnalliseen tulevaan. Jo ensimmäisen taaperruksen pohjalta uskalsin ruveta haaveilemaan liikunnan monipuolistamisesta ottamalla treenailuun mukaan pyöräilyn ja sitten syksyllä uinnin. Intoa puhkuen olen luonut myös haaveita tulevaan (erillinen postaus tulossa). Työpaikka läksi mukaan TYKE-hankkeeseen ja sekin on tuonut minulle erittäin mukavan lisän lajikirjollaan, testailuillaan ja muulla kanssa käymisellään treenikirjoon. Näiden liikkumisten johdosta olen ollut fyysisesti ja henkisestikin tosi hyvässä kunnossa koko vuoden. 
Lentopallon pelaaminen on jäänyt käytännön pakosta melkein kokonaan pois kuvioista syksyn aikana. Sen sosiaalisuuden menetys harmittaa ihan vähäsen :( Lentopallo on kuvioissa talkootyön merkeissä eli käyn kirjaamassa sekä Riennon että NiceTeamin pelejä.

 
Opiskelurintamalla jatkan Avoimen opiskeluja vasemmalla kädellä. Opiskelujen jatkamista ovat ihmetelleet kaikki kenelle olen niistä kertonut. Minä en tiedä, mitä haluan itselleni (tai muille) todistaa näillä opintopisteillä? Mutta, kun kuitenkin mieli tekee opiskella, niin antaa mennä ja katsotaan lopputulos! Kansalaisopiston kursseista kiinnostaisi jonkinasteinen englannin kielen opiskelu. Ensi viikolla täytyy tsekata tämän kevään kurssikalenteri.
Valokuvausrintamalla minua kiinnostaa luonto- ja makrokuvaus. Kuvauskurssien antia olen jo etsiskellyt netistä.
Opiskelu jatkui jonkin aikaa alkuvuoteen, mutta opintopisteitä ei tänä vuonna herunut. Opiskelun laitoin telakalle ehkä eniten sen takia, etten tässä työyhteisössä ja tässä asemassa tule tarvitsemaan (tässä vaiheessa?!?!) uutta tutkintoon johtavaa koulutusta. Tarvitsen ainoastaan vastuualueeseeni kohdistuvaa koulutusta ja kurssitusta. 
Valokuvausrintamalla olen elänyt heinäkuun jälkeen kännykameran ja pokkarin ehdoilla. Järkkäri on ollut siitä asti jäähyllä! Valokuvaus kiehtoo, mutta missä muodossa ja millä intensiteetillä nähdään tulevaisuudessa. Tämä blogini ei olisi blogi, jos siinä ei olisi valokuvia. Tosi vähän käytän netistä imuroituja kuvia (niissä on aina lähdemerkintä), muuten kaikki blogini kuvat ovat omia tuotoksia.


Kirjarintamalla jatkukoon sama mukava kirjatahti kuin tänä vuonna :)
Kirjoja tuli luettua vuonna 2012 29 kappaletta (kun se v. 2011 oli 53 kappaletta). Tähänkin määrään täytyy olla tyytyväinen :) Jumitin muutaman kirjan kanssa useamman viikon, koska kirja ei ollut vaan kiinnostava, mutta en voinut jättää lukemistakaan kesken!!

 
Vuonna 2011 aloitin  toisenkin uuden harrastuksen, nimittäin neulomisen. Tunika itselleni ja  sukat juniorille ovat jo käytössä ja käsityökorissa odottaa loppuun saattamista säärystimet. Neulominen kiehtoo minua tosi paljon. Siinä saa konkreettista, kaunista ja käytännöllistä aikaan ihan omin pikku kätösin.
Käsityörintama oli toinen selvästi plussalle jäävä toiminnan haara. Vuoden 2012 tuotoksia ovat (neulomisia ( vikkauksia):
- punatulkkulapaset
- säärystimet
- tuubihuivi II
- neliökauluri
- neliötunika
- oikeita isoäidin neliöitä yli 40 kpl (odottavat toteutusideaa!)
- fasaanivillasukat
- torkkupeitto I
- kesävillasukat, punaiset
- juhannusvillasukat
- kesävillasukat, siniset
- hihatin
- torkkupeitto II
- piirakkasukat 
- virkattu tunika
- mustat lapaset
- siniset lapaset
Tästä käsityöinnostuksesta olen erittäin iloinen ja toivon, että se tulee jatkumaan yhtä kivana ja aikaan saavana.

Juniorin ja karvaisen kanssa toivoisin saman yhteiselon jatkuvan kuin viime vuonnakin. Juniori tulee tänä vuonna täysi-ikäiseksi ja sekin tuo omat kuviot eteen, kuten autokoulun. Toivoisin voivani antaa hänelle ne elämän eväät, jotka kantavat itsenäiseen ja onnelliseen hänen omaan elämäänsä. Karvainen saattaa elää jo viimeisiä vuosiaan ja toivonkin että se voisi elää ne onnellisena ja rakastettuna koirana. 
Muuten ihmissuhderintamalla toivoisin hieman vilkkaampaa vuotta, kuin viime vuosi!
Juniori täytti 18 v. marraskuussa ja sai ajokortin joulukuun puolella. Vajaa kuukausi on jouduttu neuvottelemaan, aikatauluttamaan, laittamaan tärkeysjärjestykseen molempien menoja. Mamma on muutaman kerran joutunut kävelymieheksi, mutta ihan omasta vapaasta tahdosta. 
Karvainen on vanhentunut taas vuodella ja lokakuussa ikää tuli 11 vuotta, joten elämän ehtoopuolella alkaa karvaisen elämäkin olla. Ajattelen jo kauhulla tilannetta, että juniori muuttaa pois kotoa ja karvainen saavuttaa elämän päätepisteen samaan aikaan!
Vapaa-ajan sosiaalinen elämä ei ole vilkastunut, tosin en ole sen eteen töitä tehnytkään. Vapaa-aika on mennyt tosi rattoisasti harrastusten ja talkootöiden merkeissä.

Tekstin valokuvat on otettu 24.12.2012

sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Viikon 52 treenailut


Ma: jouluaatto, reipas kävely hautausmaalle ja takaisin 1 h 30 min
Ti: joulupäivä, reipas kävely joulukirkkoon ja takaisin 1 h + punnerrushaasteen tasotesti
Ke: punnerrukset + kotikuntopiiri (vatsat, käsipainotreeni, venyttelyt) 30 min + sauvakävely 1 h 30 min, 10,2 km (ks 112, maxs 137)
To:  illalla uinti 50 min + kuntosalipyöräily 40 min
Pe: ilalla juoksu (= tussuttelu) 1 h 4 min, 8,7 km
La: aamulla punnerrukset + hiihto 40 min, 6,4 km (ks 140, maxs 152)+ reipas kävely 30 min
Su: aamulla uinti 1 h 30 min
juoksu 1 h 4 min,  sauvakävely 1 h 30 min, uinti 2 h 10 min, pyöräily 40 min, hiihto 40 min, lihaskunto 30 min,   yhteensä 6 h 34 min + reippaat kävelylenkit 3 h



Nyt kun tämän vuoden viimeinen kokonaine viikko on pulkassa ja katselee liikkumisen tuntimäärää ja laajuutta, niin ei voi olla kuin tyytyväinen tämän jouluviikon liikuntoihin. Erilliset postaukset pyhien liikkumisista ja hiihdosta antavat tarkemman kuvan niistä. Lauantain hiihdon jälkeen on ollut hieman eri lihasryhmät kipeinä kuin normaalisti. Sekä jalkojen sisäreidet, että käsien sisähabat ovat olleet kipeinä tänään. Onneksi tämän aamun uinnissa ei kipua tuntunut kuin alku- ja loppuverran rintauintiosuuksilla. Uinnin sain tänään tehdä suht rauhassa, niin kuin muuten joulunajan muutkin uinnit. Otin tänään myös kellotuksia 3 x 500 m pullisuinneille, mutta niitä en julkaise täällä eetterissä. Tänään tuli uitua 2 200 m, joka taitaa olla uintitreenin enkka. Perjantai-illan juoksu oli taas tussuttelua lumisilla kevareilla, eikä kunnon tuntumaa juoksuun saanut missään vaiheessa. Aikaakin eto matkan taivaltamiseen meni ihan liikaa. Tästä treenistä ei jäänyt hyvä maku!
Punnerrushaasteen tasotestin tein joulupäivänä eikä 40 punnerrusta riittänyt etenemään 6. viikolle, joten toinen kertausviikko oli edessä. Tein punnerrukset keskiviikkona, torstaina ja lauantaina. Punnerrukset etenivät seuraavasti: 17, 19, 17, 15, max (väh.20) 30 - 10, 10, 13, 13, 10, 10, 9, max (väh 25) 32 - 13, 13, 15, 15, 12, 12, 10 max (väh. 30) 35. Seuraava tasotesti jää ensi viikolle ja katsotaan edetäänkö viimeiselle eli 6. punnerrusviikolle. Tiukkaa tekee!

PS: Ensimmäisessä valokuvassa on lauantain Riennon lenttipelissä 80 v. lahjaksi yhdelle Riennon talkoolaiselle annettu synttäriviitta ja sen alla itse synttärisankari. Vähänkö hyvässä kondiksessa tämä edelleen järjestysmiehenä peleissä viihtyvä Kile on :)

Siniset lapaset


Niin vain jäi harmittamaan juniorin joululahjalapasten koko, että heti joulupäivänä aloitin tekemään uusia lapasia. Tänään sain pääteltyä vajaassa viikossa neulotut OIKEAN KOKOISET lapaset. Tuo väri hiveli omaa silmääkin.

lauantai 29. joulukuuta 2012

Hiihto


Tämä tapahtuma täytyy tulla kirjoittamaan heti tänne blogiin, nimittäin kävin tänään hiihtämässä pitkästä, pitkästä aikaa. En itse asiassa muista tarkalleen milloin viimeksi kävin hiihtämässä. Siitä on ainakin 5-7 vuotta. Minä muistelin, ettei minulla ole edes kunnon varusteita hiihtoon, mutta onneksi se tieto oli floppi. Nimittäin löysin varastosta perinteisen hiihtovälineet, jotka olen hommannut reilu kymmenen vuotta sitten. 


Varastosta löytyi Rossignolin sukset ja monot ja sitten ne oikean pituiset Exelin sauvat. Nuo vermeet toimivat tämän päivän hiihdossa oikein hyvin. Monotkaan eivät hanganneet yhtään. Niin kuin olen valitellut meillä täällä Itä-Suomessa ei ole oikein kunnon talvea vielä tullut tai sellaista lunta, että pystyisivät ajamaan ladut joka paikkaan. 
Ensimmäisessä kuvassa on ympäristö, jossa on ollut nyt kaikkein pisimpään ajettu latu. Nimittäin Laulurinteen ympäristö. Hyvässä kunnossa oli ainoastaan reilun kilometrin latu. Laululavan taakse oli tehty ketunlenkki, jossa oli tosi huonoja kohtia varsinkin järven rannalla. Onneksi vieressä oleva luistelubaana oli hiihtokunnossa. Minä nimittäin hiihdin kolme kertaa n. 2.1 km lenkin ja yhteensä kilometrejä kertyi 6,4. Aikaa tuohon hiihtoon meni 40 minuuttia. Tsekkailin mielenkiinnolla hiihdon sykkeitä ja keskisyke oli suhtkoht samanlainen kuin juoksussa elikkä 140, mutta maksimisyke oli vain 152. Sellainen fiilis jäi, että tein varmaan 60 % työstä käsillä. Jotenkin jalat eivät olleet ohjelmoitu hiihdon moodiin.


Mitatun hiihdon jälkeen kävin vielä kuvailemassa laululavaa, suksia ja otinpa kuvan myös historiahiihtäjästä pipå vinossa. Hiihtoasuna minulla oli talvijuoksuvermeet. Tuo firman pipo toimii juostessa, mutta hiihdossa ei jotenkin pysynyt ojennuksessa ja korviin kävi viima. Hiihtovaatteisiin ja -varusteisiin pitää hankkia kyllä täydennystä lähiaikoina.
Suksia en käsitellyt mitenkään ennen hiihtoa. Muistelen, että yhden kerran voitelutin ne ex-työkaverilla joskus viime vuosikymmenellä. Luistoa suksista löytyi, mutta pito oli hieman heikonlaista, niinpä yritin mennä luisteluhiihdolla kaikki olemattomat mäet lenkin varrella. Kolmannella kierroksella alkoi tatsi jotenkin löytyä hiihtoon ja ihan kivat fiilikset hiihto jätti. 
Meillä on TYKE:n lajikokeiluna tammikuussa hiihto ja siinä käydään läpi myös suksien voitelua ja varmaan hiihdon tekniikkaakin. Mietin hiihdon jälkeen, että kun nyt minulla on jonkinlaisia liikunnallisia tavoitteitakin, niin kaikki liikunta tuntuu jotenkin mukavalta (vaikka itseasiassa ei tuntuisikaan). Tosin varmaan tuohon vaikuttaa myös se, että oma kunto on ihan toista luokkaa kuin joskus aikaisemmin.

PS. Noissa Laulurinteen maisemissa vietetään muuten jokakesäiset Ilosaarirock ja Suomen suven avaus.


keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Pyhien liikkumiset



Lupasin pyhästi itselleni, että saan pitää tämän viikon tosi kevyenä liikuntojen suhteen. Lupailin jopa kolmea liikkumatonta päivää. No, kaksi oli liikunnoiltaan sellaisia kevyitä ja tänään petti hermo totaalisesti. Jouluaattona tein hautausmaakeikan kävellen ja samalla kävin vielä tekemässä viimeiset joululahjaostokset extemporee eli karvaiselle tennispalloja Carlsonilta ja juniorille Ratian saunatakin Anttilasta. Kävelykilometrejä kertyi aatolle n. 9 ja aikaa siihen meni sellainen 1 h 30 min. Joulupäivän liikunnat olivat aamulla joulukirkkoon ja takaisin kävely ja iltapäivällä karvaisen kanssa pellolla ja meluvallilla tarpominen.


Olen jo monta viikkoa miettinyt hiihtämään lähtemistä. Viikko sitten kävin tsekkaamassa varastossa hiihtovälineet ja toin monot sisään lämpiämään. Tänään kävin kaivelemassa Rossignolit ja kahdet sauvat tuohon ulko-oven viereen jo valmiiksi. Piti ihan googlata hiihtosauvojen pituuksia, kun varastossa oli kahdet eri pituiset sauvat. Mutta jänistin hiihtämisen suhteen tänäänkin! Pakkanen teki taas sellaisen pienen laskun aamusta puoleen päivään elikkä herätessä -15 astetta ja kun sitten tulinlenkiltä puolen päivän jälkeen, niin pakkasta olikin jo -22 astetta. Minua hieman hirvitti lähteä kokeilemaan monen vuoden tauon jälkeen hiihtoa tuohon pakkaseen, kun hiihtovarusteet eivät ole ihan reilassaan. Eniten mietitytti hiihtokäsineet ja paikka missä ilkeäisi kokeilla hiihtoa!  Perinteisen latuja kun ei näillä lumilla ole saatu ajettua. Sanomalehdestä luin viime viikolla, että lumen koostumus on sellaista ettei se kestä normaalilatujen ajamista vaan lumi tavallaan karkaa koneen edestä pois.


Tänään oli pakko päästä liikkumaan, joten aamun sykyilyn jälkeen tein lämpäksi puolen tunnin kotikuntopiirin, joka sisälsi punnerrushaasteen punnerrukset, vatsoja, käsipainotreenejä ja venyttelyt. Ja katoskaa miten ihanan jumppamaton sain juniorilta joululahjaksi, vieläpä sävy-sävyyn käsipainojen kanssa <3 Alkulämpän jälkeen kaikki pakkasjuoksun tamineet päälle, jalkaan Haltin vaelluslenkkarit, käsiin ohuet neulossormikkaat, nahkarukkaset sekä kävelysauvat.


En silti malttanut kävellä koko matkaa (10,2 km), vaan juoksin sauvat kädessä kaikki alamäet ja muutaman kerran kun meinasi tulla vilu. Keli oli tänään tosi kaunis ja aurinkoinen, mutta älyttömän kylmä. Persaus meinasi jäätyä ja muutenkin sain taas sellaisen kuuran kaikkiin olemattomiin karvoihin kasvojen alueella. 


Mukavaa, kun nämä pyhät loppuu ja alkaa arki. Huomenna pääsee taas uimaan!

Railo


Kun tsekkailin tämän joulun uutuuslukemisia itselleni, huomasin että minulla oli lukematta Virpi Hämeen-Anttilan edellinen kirja Railo. Se pääsikin pokkarina joululukemiseksi. Romaani sijoittuikin tapahtumiltaan Itä-Suomeen Ilomantsiin ja mainittiinpa siinä useasti myös Joensuu.. Kirjan tekstiin oli saatu aika hienosti myös paikallinen murre mukaan. Yksi floppi kirjaan ainakin mahtui eli Ilomantsi ei ole kaupunki vaan kunta.

tiistai 25. joulukuuta 2012

Joulukirkko


Tämä on pakko arkistoida blogin sivuille. Heräsin tänään joulupäivän aamuna varhain ja menin kävellen joulukirkkoon. Joulukirkko alkoi tosin vasta kello kahdeksan, mutta eipähän ollut tungosta kevareilla, joita pitkin kävelin reippaasti kohti kirkkoa.


Nykyinen kotikirkkoni on Pielisensuun kirkko, joka on muuten saman ikäinen kuin minä itse. Kirkko ei ole ulkoapäin, eikä sisustukseltaankaan niitä kauneimpia kirkkoja, joita olen nähnyt. Kirkko on ulkomuodoltaan ns. telttakirkko. Kirkon alttaritaulu on korkea risti, jonka takana on mosaiikkiseinä. Mosaiikkiseinä kuvaa ihmiselämää ja siinä on yhtä monta mosaiikkipalaa, kuin 65-vuotiaalla ihmisellä on elettyjä päiviä. Lunttasin tämän tiedon täältä.


Jouluaamun kirkossa käynnin tärkein ohjelmanumero minulle oli virren 21. laulaminen. Minua hämmensi vielä enemmän, että papit tulivat eteiseen toivottamaan "Hyvää Joulua" kirkosta poistuville.

maanantai 24. joulukuuta 2012

Hyvää Joulua :)


Hyvää Joulua kaikille blogissani piipahtaville :)

Lapaset


Noin vuosi sitten neuloin Novitan Punatulkku langasta villasukat ja lapaset. Tarkoitus oli tehdä ne omaan käyttöön, mutta toisin kävi. Villasukista tuli reilun isot ja annoin ne juniorille kotisukiksi. Lapasista tuli valtavat ja laitoin ne menemään kirppikselle hymynkare suupielessä. Mahtaakohan löytyä niin isoa kättä keneltäkään, jolle nuo hehtaarilapaset olisivat sopivat.
Juniori on valittanut lapasten ja ehjien rukkasten puutetta jo pitemmän aikaa. Minulla oli mustaa 7-veljestä lankaa varastossa ja muutama viikko sitten rupesin neulomaan lapasia. Arvoin silmukkamäärää lapasiin ja niinpä jälleen kerran lapasista taisi tulla liian suuret! Lapaset on nyt kuitenkin paketoitu joulupakettiin juniorille. Mustasta langasta neulominen tuotti vaan tosi paljon ongelmia. Päivänvalolla neulomista kun ei tähän vuodenaikaan paljon kerkeä tekemään. Olisin varmaan neulonut viidet lapaset siinä ajassa, kun piti purkaa ja tehdä uudelleen. Muutamat kohdat halusin sitten varmistaa ja neuloa päivänvalossa, kuten peukalonlevennykset. Lampun valossa ja silmälasit silmillä väsynein silmin illalla neulomisesta ei vaan tullut muuta aikaiseksi kuin purkamista.  Lauantain kauppareissulla ostin uudet langat, joista tarkoitus olisi kolmannella yrittämällä tehdä sopivat lapaset juniorille.  Pongasin myös Novitan uuden ohjelehden 7-veljestä langoille, jonka laitoin oitis ostoskärryihin.


sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Viikon 51 treenailut


Ma: illalla punnerrukset + kotikuntopiiri 50 min (vatsat, käsipainotreeni, lankku, venyttely)
Ti: illalla uitni 45 min + kuntosalipyöräily 40 min
Ke: illalla juoksu 56 min, 8,6 km  (pakkasta - 17 astetta)
To:  illalla punnerrukset + kotikuntopiiri 1 h (vatsat, käsipainotreeni, lankut, venyttely)
Pe: ilalla uinti 1 h 15 min
La:lepo
Su: aamulla punnerrukset + juoksu 1 h 14 min, 10,8 km (pakkasta -17,9 - 20,4 astetta)
juoksu 2 h 10 min,  uinti 2 h min, pyöräily 40 min, lihaskunto 1 h 50 min,   yhteensä 6 h 40 min


Tiistain pakkasjuoksusta kirjoitin oman postauksen ja tänään pakkasjuoksu jatkui. Herätessäni aamulla pakkasta oli vain -15,9 astetta ja silloin päätin, että tänään on juoksupäivä. Aamupalan jälkeen minun pitää tasoitella vatsaani n. 2 h ennen kuin lähden juoksemaan. Lähtiessäni kymmenen jälkeen juoksemaan pakkasta oli jo -17,9 astetta. Juoksin taas suunniteltua pitemmän matkan, koska juoksu tuntui vain niin käsittämättömän hyvältä. Tapasin juoksulenkin aikana tuttuja ja meni joku aika, ennen kuin tajusivat kuka sen kaiken kuuran alta moikkailee :) Hymyssä suin juoksin loppumatkan ja mietin, että aikaisemmin olisin itsekin ihmetellyt vastaan tulevia kuurapartoja. Mikä ihme saa ihmiset tällaisella pakkasella juoksemaan!?!? Mutta tänään juostessa viimeistä mäkeä ylös mietin sitä hyvän olon tunnetta mitä tämäkin pakkasjuoksu sai aikaan. Kun lopetin juoksun pakkasta oli jo -20,4 astetta! Tuon pakkasen nousun jos olisin arvannut, en varmaankaan olisi lähtenyt tänään juoksemaan. Mutta onneksi läksin :)
Tällä viikolla sain tehtyä kaksi hyvää uintitreeniä. Perjantaina uimahalli oli viimeistä päivää auki ennen joululomaa, joten illalla siellä oli aika hiljaista. Mietin, että jos saan tehdä uintitreenin omalla radalla, en menekään kuntosalille pyöräilemään, vaan teen pitemmän uintitreenin. Niinpä sitten teinkin pisimmän tähän astisen uintitreenin. Vähänkö olin treenin jälkeen happy, kun jaksoin lopputreenin vedellä vaparia tosi pitkän pätkän ilman taukoja ja uinti tuntui tosi hyvältä. Tosin seuraavana yönä tiesin huidelleeni vaparia käsilläni, koska molemmat olkapäät (ja vasen rintalihas) olivat kipeinä. Uinnin jälkeen saunassa venytellessäni selkää minulla kramppasi ensimmäisen kerran eläessäni vatsalihas! Siis oikeesti, minulla on vatsalihaksiakin!
Noista vatsalihaksista voin antaa kunnian näille lihastreeneille elikkä bodycirkuitille ja kotikuntopiireille, joita olen jaksanut nyt tahkota useamman kertaa viikossa koko syksyn. Vitsi, kun jaksaisi vain tahkota niitä myös tulevaisuudessa.
Punnerrushaaste eteni ohjelman mukaiselle 5. viikolla, joka oli minulla sitten 6. punnerrusviikkoa. Tein punnerrukset maanantaina, torstaina ja sunnuntaina. Punnerrukset etenivät seuraavasti: 17, 19, 17, 15, max (väh.20) 25 - 10, 10, 13, 13, 10, 10, 9, max (väh 25) 25 - 13, 13, 15, 15, 12, 12, 10 max (väh. 30) 34. Tämän viikon haaste ei etene ihan aikataulussaan, koska tänään olisi pitänyt tehdä jo tasotesti. Minä teen tasotestin vasta ylihuomenna eli joulupäivänä. Haaste alkaa olla siinä vaiheessa, ettei sitä kannata tehdä väsyneenä eikä toisen treenin jälkeen. Katsotaan pääsenkö viimeiselle viikolla vai kertaanko 5. viikon.

perjantai 21. joulukuuta 2012

Joulun aikaan


Paikallinen sähköyhtiö laittoi toimistonsa pihapuuhun 3600 kpl led-lamppuja, jotka loistavat joka ikinen työaamu ja -ilta, kun ajan siitä ohi työmatkalla.. Ledit loistavat kuin pienet tähdet.


Marraskuun loman aikana kuivatin oman työhuoneen ikkunalle vihdoin ja viimein kasvatetun kukkasen pelkäksi varreksi. Sitkeän kastelun ja toiveiden seurauksena kukka rupesi kasvattamaan uusia, tuoreita, vihreitä versoja. Nyt toivon kädet kyynärpäitä myöten ristissä, ettei se kuole lopullisesti tällä joululomalla.


Sain yhteistyökumppanilta joulupaketin, jossa oli suklaisia kanelimanteleita. En ole koskaan maistanut mitään yhtä hyvää!

Tällä viikolla monena aamuna taivas oli ihan oranssina auringon noustessa. Tänään on talvipäivänseisaus ja aurinko paistoi tosi kauniisti pienen hetken päivällä. Pakkasta tosin oli reilut kaksikymmentä astetta. Tästä alkaa kilpajuoksu kohti kesää, valoa, aurinkoa ja lämpöä. Tosin ennen sitä levätään pitkät joulun pyhät. Ehkä saadaan myös hieman enemmän lunta näille leveysasteille, jotta päästään ihan oikeesti hiihtämään.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Pakkasjuoksu


Tänään liikuntapuolella oli vuorossa juoksulenkki. Pakkanen paukutteli -17 asteessa, kun töiden jälkeen rupesin pukeutumaan lenkkiä varten. Niin kuin kaikki talviulkoilu, niin juoksulenkin mielekkyys pakkasella on vaatetuksesta kiinni. Pakkasella ja tuulisella kelillä minä puen teknisen kerraston päälle välikerrosvaatteet. Tällainen pakkanen antoi aiheen laittaa tekninen fleesepusero päälle, eikä se ollut tänään yhtään liikaa. Jalkaan en sentään laittanut tuon puvun alaosaa, vaan vedin teknisen kerrastohousujen päälle polvipituiset urheiluhousut. Minulla on urkkavaatteiden joukossa lentopalloajoilta sellaiset hieman paksummat polvipituiset pyöräilyhousut (ilman peppupehmustetta), jotka lämmittivät tänään peppua ja reisiä.
 

Kenkinä minulla on Icebugin nastat ja sukkana ihan tavallinen juoksusukka. Käsiin laitoin kahdet ohuet sormikkaat päällekkäin. Loppupuolella lenkkiä olisi pärjännyt yksillä sormikkailla, mutta parempi tällä pakkaskelillä, että on liikaa päällä kuin liian vähän. Kenkien ja pohkeiden suojaksi laitoin vielä neulotut säärystimet. Päässä minulla oli fleecepuffi ja ohut pipo. Puffin joutui välillä ottamaan pois suun edestä, koska silmät rupesivat huurtumaan.. Ainoastaan polvien kohdalle olisin tänään kaivannut lisävaatekerroksen.


Viime talvena hommasin talvijuoksupuvun, joka on ollut tosi hyvä päällimmäisenä vaatekerroksena. Takin vetoketju on hieman temppuillut viime aikoina ja jätänkin sen nykyisin aukaisematta alas asti. Olisiko useammat pesukerrat aiheuttaneet vetoketjulle jonkun jumin.
Tämän iltaisen lenkin tarkoitus oli olla pituudeltaan sellainen 40 - 45 minuuttia, mutta viihdyin juoksemassa kuitenkin pikkasta vaille tunnin. Elikkä ei ollut mitään kiirettä kotiin pakkasen vuoksi. Pitemmän lenkin takia kotona odotti ainoastaan liian pitkään lämminnyt sauna, joten siellä ei sitten viihdyttykään normaalia aikaa!

maanantai 17. joulukuuta 2012

Voihan stressi!

 

Jo aikoja sitten ihmettelin ihottumaa, joka tuli vasemman silmän silmäluomeen. Kävin silloin yleislääkärillä, joka määräsi hoidoksi Hydocortison voidetta kahta eri vahvuutta vaihdellen. Tuota voidettahan ei sitten voi jatkuvasti käyttää. Viime kesänä ihottuma levisi myös oikean silmän ympärille, jolloin vihdoinkin sain aikaiseksi tilata ajan ihotautilääkärille. Ihotautilääkäri määräsi ihottumaan Protopic voidetta. Voide on tosi rasvainen ja ohjeena oli käyttää voidetta aina kun siihen oli tarvis. Ihottuma hävisi aina voidetta käytettäessä joksikin aikaa, mutta palasi takaisin. Lokakuussa vasemman silmän silmäluomeen nousi sellainen pieni "näädän näppy", joka tosin kasvoi koko ajan. Minä tein diagnoosin, että näppy tuli tuosta rasvaisesta voiteesta. Viikko sitten viikonloppuna tuo näppy ja sen ympäriltä silmäluomi tulehtui pahasti. Maanantaina soittelin yksityiselle lääkäriasemalle, että saisinkohan mahdollisesti ihotautilääkärin edes puhelimella kiinni. Vastaanottohenkilö sanoi kerrottuni asiani, ettei asia puhelimessa selviä, joten hän varaa ajan yleislääkärille tiistaiksi. Tiistaina menin yleislääkärille silmä punaisena ja hän tsekkaa näppylää kiikareillaan ja tokaisee, että hänen diagnoosi on, että näppylä on hyvänlaatuinen syöpä. Mutta hänpä käy konsultoimassa yhtä silmälääkäriä. Onneksi silmälääkäri otti minut vastaan ylimääräisenä potilaana ruokatunnilla, joten en tarvinnut kärvistellä epätietoisuudessa kuin 1,5 tuntia. 


Silmälääkärin diagnoosi oli, että silmäluomi on vain tulehtunut ja siihen tarvitaan antibiootit. Tosin ei hänkään poistanut epäilyä, etteikö näppylää jouduttaisi operoimaan pois, mutta se tapahtuisi sitten sairaalassa. Nyt mennään kuitenkin kahden viikon antibioottikuurilla sekä ulkoisesti että sisäisesti ja katsotaan tilannetta sen jälkeen. Jos on tarvetta, niin soitto hänelle riittää ja hän kirjoittaa lähetteen sairaalaan. Lääkkeet ovat auttaneet tosi hyvin. Itse asiassa en ole tarvinnut edes käyttää ihottumasalvaa toiseen silmään, kun ihottumaa ei vain ole ilmaantunut. En tiedä auttaako antibiootit myös siihen vaivaan? Toivoisin, että näppylä häviäisi taivaan tuuliin samoin kuin ihottumakin, enkä tarvitsisi stressata eto vaivan takia. Nimittäin loppuviikosta iski tosi paha stressiherpes huuleen ja tässä kärvistellään rupi huulessa.

Paluu viidakkoon


Kirjarintamalla luin Riennon lenttislauantain kirpparilta ostetun kirjan Paluu viidakkoon. Kirja kertoo saksalaisen Sabinen Viidakkolapsi-tarinan jatkon, kun Sabine palaa aikuisena lapsuuden kasvuympäristöönsä faya-kansan pariin. Kirja on myös kirjoittajan kannanotto Indonesian hallinnon halulle tavoitella Länsi-Papuan alkuperäiskansojen alueita raakalaismaisin keinoin.

sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Viikon 50 treenailut


Ma: illalla kotikuntopiiri 30 min (vatsat, käsipainotreeni) (maxs 108) + punnerrukset, säbä 1 h (maxs 149)
Ti: illalla juoksu 1 h 12 min, 9,8 km (ks 137, maxs 151)
Ke: illalla curling 1 h 30 min + punnerrukset
To: illalla uinti 50 min + kuntosalipyöräily 50 min
Pe: lepo
La: aamulla punnerrukset + juoksu 1 h 22 min, 11,8 km (ks 139, maxs 176)
Su: aamulla uinti 50 min + kuntosalipyöräily 45 min
juoksu 2 h 34 min,  uinti 1 h 40 min, pyöräily 1 h 35 min, lihaskunto 30 min, pelit 2 h 30 min,  yhteensä 8 h 49 min


Viikon treenimäärä nousi tällä viikolla mukavasti tuplatreenien vuoksi. TYKE lajikokeilut olivat mukava ja erilainen lisä normaaliin. Tykkäsin myös molemmista uinti / kuntosalipyöräily sessioista. Sunnuntaiaamun uinti sujui taas tosi mukavasti privaattiradalla. Yritä kovasti kehittää vaparia ja ainakin vaparin uinnin jaksamista. Tänään olisi tehnyt mieli jäädä vielä vetelemään vaparia, mutta kun tuota pyöräilyäkin olisi pidettävä jotenkin mukana treenikirjossa.
Juoksut olivat tällä viikolla yhtä painimista tiistain juoksu lumen ja lauantain juoksu tuulen kanssa. Näistä jäi sellainen fiilis, että olikohan näistä juoksuista mitään hyötyä, kun tuntuu että energia menee luonnon kanssa taisteluun.
Juniori sai viikolla ajokortin, joten mamman on pitänyt harrastaa hyötyliikuntaa. Lauantaina kävin kävellen jouluostoksilla keskustassa ja kilometrejä kertyi 8 ja aikaa meni reilu 1 h. Sunnuntaina sain kyydin lenttispeliin, mutta kotiin tulin kävellen reilu 30 min. Joten näin kertyy luontaista liikuntaa ihan huomaamatta. Toisaalta olen syönyt pitkästä, pitkästä aikaa tämän viikonlopun aikana  suklaata ja viikolla monta jouluruokailua. Joten ihan oikein, että joudun tekemään tuollaisia hyötykävelylenkkejäkin :) 
Punnerrushaasteessa uusin 4. viikon ohjelman hieman isommilla toistokerroilla. Tein punnerrukset maanantaina, keskiviikkona ja lauantaina. Punnerrukset etenivät seuraavasti: 14, 16, 13, 13, max (väh.18) 20 - 16, 18, 14, 14, max (väh 20) 25 - 18, 20, 15, 15, max (väh. 22) 30. Tänään olikin sitten tasotestin vuoro ja punnersin 34 kertaa. Sillä tuloksella edetään 5. viikolle!

lauantai 15. joulukuuta 2012

Joululahja


Perjantaina pidettiin firman vuotuinen vuosi-infopäivä. Aamu aloitettiin sämpyläkahveilla ja jatkettiin mennyttä vuotta muistelemalla uutta vuotta suunnittelemalla. Kaikki toimialapäälliköt pitivät johtajan esityksen jälkeen omat puheenvuoronsa ja sitten kuunneltiin tunti luennointia aiheesta työtuvallisuus. Lopuksi saivat työntekijät sanoa kehitysideoita.


Ennen jouluruokailua oli vuorossa joululahjojen jako. Tänä vuonna jatkettiin saman sarjan tuotteilla kuin viime jouluna ja keväällä. Paketista löytyi kahvipaketin pitolaatikko, villasukat firman logolla ja kaksi suklaaherkkua. Kuvassa näkyvä punkkupullo on joululahja meidän urakoitsijalta.


 Tämän vuoden joululahjatrendi taitaa olla tämä kahvipakettijutska, koska keskiviikkona sain yhdeltä yhteystyökumppanilta presis samanlaisen lahjan. Säilytyslaatikko oli hivenen korkeampi kuin tuo firmalta saatu. tähän malliin mahtuu täyden kahvipaketin päälle vielä kahvilusikkakin.


 Molemmista paketeista löytyi onneksi Presidenttikahvia sisältä, joten oikeassa kahvimerkissä pysytään.

perjantai 14. joulukuuta 2012

TYKEtystä


Tähän mennessä TYKE:n kokeiltuja lajeja ovat:
- kahvakuula x 2
- koripallo
- Han Moo Do - kamppailulaji
- salibandy x 2
- jooga
- juoksukoulu (teoriaosuus)
- jousiammunta
- kyykkä
- golf
- kirkkovenesoutu
- pilates
- vesijumppa
- zumba x 3
- vesijuoksu
- kuntosali x 2
- curling
Maanantaina oli TYKE:n lajikokeilusta jo toista kertaa vuorossa säbä. Tunnin verran juostiin salia päästä päähän ja sain aikaiseksi ihan kivan pk-treenin. Keskisykkeeksi muodostui 124 ja maksimissaan syke kohosi 149. Säbän mailatekniikka ei ole minulla oikein hallussa. Kun kolme miespuolista mailataituria oli aina vastassa, niin hieman piti aina painaa jarrua, ettei menisi ihan päättömäksi juoksuksi koko treeni. Mutta muutaman kerran piti testata hieman nuorempien kavereiden spurtteja. Mukavaa, että jaksaa pysyä messissä, vaikka itse peli ei aina sujukkaan niin kuin pitäisi.


Tiistaina meidän firman TYKEläisille pidettiin ravintoluento. Ravintoterapeutti jutskaili meille hyvistä ja huonoista rasvoista ja monesta muusta ihan normaaliin ruokailuun liittyvästä asiasta. Luennon päätyttyä tentattiin yhden muun kestävyyskuntourheilijatyökaverin kanssa vielä ravintoterapeuttia kuntoilijan ruokailuista, palautus- ja energiajuomista, proteiinin ja hiilihydraattien tarpeesta. Esitettiin toiveena, että luennon voisi kohdistaa kestävyysurheilijoille, joita meidänkin firmasta löytyy useampiakin. Mutta sain muutaman idean ravintoterapeutilta, joista ensimmäinen pääsi testiin jo tänään. Minulla on ongelmana se etten pysty syömään mitään maitopitoista ruokaa, joten rahkat, maito ja monet muut hyvät elintarvikkeet ovat pannassa. Ravintoterapeutti käski kokeilla soijajugurttia. Tänään meinasin testata soijajugurtin vaikutuksen. Ravintoterapeutti käski myös lisätä hiilihydraattien määrää, jotta treenit eivät lähtisi polttamaan lihaksia.


Keskiviikkona lajikokeiluun pääsi yksi tähänastisista lajeista ehdottomasti parhaimmasta päästä elikkä curling. Aluksi tuntui aivan epätoivoiselta saada kivi luisumaan nänniin asti. Siinä pyllähdettiin pepulleen ja oltiin nelinkontin jäällä, kun yritettiin saada kivelle sopiva vauhti. Mutta kun harkkakierrosten jälkeen laitettiin pelit pystyyn, niin jopas kivet rupesivat löytämään osoitteen. Meidän firman kolmihenkinen joukkue voitti kaikki kolme peliä. Aivan uskomattomiin suorituksiin viruttiin näin ensikertalaisiksi. Tosi mukavaa oli ja ensi vuoden puolella otetaan uusiksi.
TYKEtys jatkui vielä torstaina taukojumpan muodossa, kun työpäivän päätteeksi tehtiin firman käytävällä selkätaukojumppa. Vitsi, kun muistaisi tehdä ihan yksinkertaisia mutta tehokkaita liikkeitä työpäivän aikana!

Valokuvat  on otettu keskiviikon curling-lajikokeilusta.

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Viikon 49 treenailut


Ma: illalla kotikuntopiiri (vatsat, käsipainotreeni, lankut, venyttely) 45 min + punnerrukset
Ti: illalla juoksu 59 min, 8,4 km
Ke: illalla uinti 15 min, vesijuoksu 15 min, uinti 15 min, yht. 45 min
To:aamulla punnerrukset, illalla kotikuntopiiri (vatsat, käsipainotreeni, venyttely) 45 min
Pe:  punnerrukset + muutoin lepo
La: aamulla juoksu 1 h 9 min, 9,2 km (ks 142, maxs 181)
Su: aamulla uinti 45 min + kuntosalipyöräily 45 min
juoksu 2 h 8 min,  uinti 1 h 30 min (sis. vesijuoksun), lihaskunto 1 h 30, pyöräily 45 min,  yhteensä 5 h 53 min


Kokonaistuntimäärä jäi hieman heikonlaiseksi viime viikon liikunnoissa. Yksi ylimääräinen vapaapäivä olisi mahdollistanut suuremman tuntimäärän, mutta kelit eivät oikein suosineet. Pakkanen paukkui itsenäisyyspäivänä siihen malliin, etteivät ulkoliikunnat tulleet kysymykseen. Viikon toista juoksulenkkiä tuli kyllä meinattua useampana päivänä, mutta lauantaina se vasta onnistui. Silloinkin tiet ja kevarit olivat auraamatta ja lenkki olikin yhtä pöpperössä painamista. Sain sitten kuitenkin pituutta ja kestoa lenkkiin, kun tein vielä loppuun ylimääräisen ketunlenkin. Keskiviikon uinti muodostui taas sellaiseksi tempoiluksi. Kuntouimariradat olivat aluksi ihan tupaten täynnä ja läksin siitä vähän väljemmälle vesijuoksuradalle. Sitten kohta kuntouimareita ei ollut ainuttakaan ja minä tikkana taas radalle. Siinä vaiheessa vain stressi ja muu väsymys olivat sellaista luokkaa, että ei enää hotsittanut vaan läksin kotiin.
Sunnuntain uinti olikin sitten taas niin "ihanaa" :) Sain ihan ikioman radan, jossa treeni kulkikin tosi hyvin. Uinnin jälkeen menin vielä polkemaan kuntosalipyöräilyn. Olen aikaisemmin tehnyt ensin pyöräilyn ja sitten uinnin, mutta ehkä on parempi tehdä nämä toisin päin. Kahden tunnin uimahallivuoro ei vaan mahdollista kauhean paljon pitempiä osioita. 
Punnerrushaaste eteni 4. viikon ohjelmalla. Tein punnerrukset maanantaina, torstaina ja perjantaina. Punnerrukset etenivät seuraavasti: 12, 14, 11, 10, max (väh.16) 20 - 14, 16, 12, 12, max (väh 18) 23 - 16, 18, 13, 13, max (väh. 20) 21. Tänään olikin sitten tasotestin vuoro ja punnersin 26 kertaa. Sillä tuloksella ei irtoa paikkaa 5. viikolle, joten 4. viikko menee uusintaan!

lauantai 8. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivän saalis

 


Itsenäisyyspäivänä kävin ulkoiluttamassa kameraa. Tällä viikolla uhkasi Pielisjokeen muodostua hyydepatoja ja kävin tsekkaamassa tilanteen yhdessä työhön liittyvässä kohteessa.




Samalla reissulla kävin viemässä vanhempien haudalle lyhtyyn kynttilän. Sini-valkoiset kukat oli tuotu hautausmaan muistolehtoon.




Olin heittänyt juniorin salille omien menojen ajaksi ja vielä jäi sopivasti aikaa käydä kuvaamassa ilta-auringon sarastusta Ilosaaressa. Vesi on vieläkin tosi korkealla Pielisjoessa ja pakkanen sai veden höyryämään koskissa. Kuviin ikuistui tosi kaunis pakkaspäivä..