torstai 28. maaliskuuta 2013

Hankinnat



Tiistain kaupunkireissulla sain vihdoin hommattua hiihtopuvun, jota olen haikaillut jo useamman kuukauden. Jo aikoja sitten tilaamani Craftin hiihtopuvun takki oli tosi ihmeellisen mallinen, joten laitoin sen paluupostissa takaisin. Samassa paketissa tuli hiihtoon välikerrasto (kuvassa paita), johon olen ollut älyttömän tyytyväinen. Erätukukusta löysin malliltaan käypäisen ja muutenkin mukavan värisen puvun. Puvussa ei tarvinnut ihmetellä kuin housujen henkseleitä ja taskujen pienuutta. Henkselit on käännetyssä järjestyksessä normaaliin ja ne on ihan tarkoituksella naisten puvussa näin!!!! Tosi loogista ja käytännöllistä :)



Tänään piti kiirehtiä ostamaan uusia salikenkiä. Nuori myyjäpoika esitteli kolme mallia, joiden hän kertoi käyvän kuntosalilla myös vapaiden painojen kanssa sekä ryhmäliikuntaan jäykkyytensä puolesta. Tarpeeksi leveä lesti minun jalkaan oli Puman mustissa kengissä. Jotenkin ovat vain kauhean tummat ja pimeät kengät, mutta silti tosi kivat jalassa.


Tähän mennessä olen mennyt bodycircuitit ja kuntosalipyöräilyt sata vuotta vanhoilla varrettomilla sisäpelikengillä tai sitten uusimmilla Asicsen varrellisilla sisäpelikengillä . Nämä uudet kengät tulivat myös oikeaan tarpeeseen ja pääsevät varmaan kovaan käyttöön.


Juoksukenkärintamalla olen juossut kaikki tämän talven juoksut nastallisilla Icebugeilla. Tällä viikolla juoksin ensimmäisen juoksun Asicsilla. Hankintalistalla ovat maastojuoksukengät ja uudet kesäjuoksukengät.

keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Keskeneräiset

Välillä taas jotain muuta kehiin kuin liikuntaa :) Kaikessa hiljaisuudessa olen koko ajan tehnyt käsitöitä, joista en ole kirjoitellut väliaikatietoja tänne blogiin. Monesti olen tässä koneelle, luen blogeja ja neulon tai virkkaan. Mutta laitetaanpa listaa keskeneräisistä käsitöistä, joita tässä pöydän ympärillä on useampia. Yleensä minulla on vain yksi käsityö meneillään, jonka teen loppuun ennen kuin aloitan uuden. Mutta nyt tuo tapa on päässyt repsahtamaan ihan oikeesti.
 


Jo melkein vuoden on minulla ollut tehtynä 40 kpl kuvan mukaisia isoäidin neliöitä. Ne odottavat uskollisesti jotain lopullista. Aluksi näistä piti tulla sängynpeitto, sitten vauvan peitto, sitten isoäidin neliötunika II, sitten liivi, sitten taas jotain muuta.... Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että näistä tulee liivi!


Tämän juniorin torkkupeiton = väripommin aloitin jo huit hait sitten. Kuusi jätti-isoäidin neliötä on odottanut uskollisesti vuoroaan. Nyt alkuviikosta olen virkannut neliöihin reunukset ja päätellyt langat. Enää puuttuu palojen yhteen liittäminen ja reunuksen virkkaus. Se on seuraava projekti.


Tässä toinen keskeneräinen torkkupeitto, joka on pikkusiskon tilaustyö. Kun saatiin valittua lanka peittoon, niin oli aivanpakko ruveta heti virkkaamaan ja tsekkaamaan minkälainen peitto tästä langasta oikein kehkeytyy. Nyt kaikki palat ja palojen reunat on virkattu sekä langanpäät päätelty näiltä osin. En löytänyt tähän lankaan mätsäävää yksiväristä reunalankaa, joten tässä peitossa myös palojen yhdistämislanka on samaa lankaa kuin koko peitto.



Sitten esitellään väliin tulleet siksakit. Ihastuin tuohon hatun malliin ja pakkohan se oli kokeilla minkälainen siitä todellisuudessa tulee. Tuo siksak neule on yllättävän helppo tehdä ja siitä tulee kivan näköistä neulosta. Hattu on minulla ollut jo käytössä.  Hatun ohjeen kanssa oli myös siksak-lapset ja siksak-villasukat. Lapaset ovat viimeistelyä vaille valmiit. Kun saan torkkupeitot viimeisteltyä pääsee puikoille siksak-villasukat. 


Sitten Novita-lehden tekijät olivat laittaneet tähän lehteen siksak-tunikan ohjeen ja arvatkaapa onko se poltellut siitä lähtien. Tunikaan pitäisi valita vielä kolmas yksivärinen lanka.

Ennen siksak-tunikan neulomista pitää minun neuloa vielä yksi kiva, pieni, jännä juttu, joka myös polttelee ihan pikkasen! Sen ohjeen bongasin yhdestä blogista. Toivottavasti saan haalittua kivat langat siihen jutskaan.

maanantai 25. maaliskuuta 2013

Pähkäilyjä


Tämä postaus on ollut tuloillaan jo hoi kotvasen, mutta joku siinä on vaan jumittanut kun ei voi kirjata auki suunnitelmiaan.  Nämä ovat ihan minun ikiomia pähkäilyjä tämän vuoden tavoitteista eli mihin kisoihin ja tapahtumiin osallistun tai mieli tekisi osallistua.
1. Kolin maisemahiihto oli ja mäni. Postaus täällä. Tämän talven osallistuminen tuohon tapahtumaan oli sellainen raapaisu. Ensi vuonna pitää suunnitella osallistumista ja reittiä tarkemmin ja lähteä jo aamulla liikenteeseen.
2. Triathlonleiri Pajulahdessa 29.-31.3.2013. Leiriohjelma tuli sähköpostiin perjantaina ja tänään kävin tulostamassa sen työpaikalla (lomalla nääs :)  
3. HCR 4.5.2013 Osallistumismaksu maksettu, hotelli varattu. Kävin vuosi sitten taapertamassa HCR:n läpi. Tykkäsin tapahtumasta ja haluan kokea sen uudelleen, toivottavasti hieman paremmin juosten :)
4. Cooperin testi 22.5.2013 Viime syksynä uskaltauduin testiin ja toukokuussa pitää käydä uudelleen. Yritin houkutella junioria mukaan. Saas näkee uskaltaako?!?!


5. Pyhäselän ympäriajo kesäkuussa?!??! 114 kmJoensuun Pyöräilijät järjestävät joka vuosi kyseisen pyöräilyn, jossa ajetaan muuten ihan sen saman järven ympäri, jonka jäällä olen hiihdellyt viime aikoina.
6. Triathlon sprinttimatka Rajamäki 8.6.2013  Kiinnostaisi mahottomasti!
7. Joroisten pika triathlon 19.7.2013 Kiinnostaisi myös!
8. SM triathlon perusmatka Kuopio 10.8.2013 Ilmoittauduttu ja hotelli varattu! Maksoin kuitenkin myös peruutusturvamaksun. Kauden pääkisa ehdottomasti


9. Vaarojen maraton 15 km 5.10.2013  Tuollaista tapahtumaa näillä hoodeilla ei voi ohittaa toistamiseen!

Yhteenvetona tuohon luetteloon tosiaan osallistumismaksut olen maksanut HCR:ään ja Kuopion perusmatkalle. Muut osallistumiset vaativat vielä pähkäilyä!

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Suunnitelmat uusiksi ja viikko 12.


Niinpä vain meni tämän päivän suunnitelmat uusiksi, kun justiinsa pikkasta ennen heräämistä soi ovikello ja taloyhtiön "talkkari" herätteli minua etsimään talosulkuventtiiliä ihan niin kuin viran puolesta. Justiinsa perjantaina lopetin päivystyksen, joten ylityötunnit eivät ruvenneet juoksemaan, jos niitä ei sitten perisi vakuutusyhtiöltä. Silmät puoli ummessa vaatteet päälle ja hei ei sitä vettä tosiaan tullut hanasta, kun kaikki vesi virtasi taloyhtiön lämpimän varaston lattialle ja ovesta ulos ja siitä sitten sykäriin!!! Onneksi olin niin kuin ammattimielessä tsekannut missä taloyhtiön talosulkuventtiili sijaitsee, niin annoin palomiehille koordinaatit ja siitähän se sulkuventtiili löytyi ja saatiin veden virtaus loppumaan. Sitten aika hurahtikin aina yhteentoista saakka varastokoppia tyhjennellessä ja ihmetellessä vahinkoa. 
Yhdentoista aikoihin vasta aamupuurolle ja sitten miettimään, että mitäs sitä oikein tekisi, kun sunnuntaiaamun perinteinen uinti oli poissa laskuista. Meillä kun on nykyään tarkkaan aikataulutettu menot yhden auton ja kahden kuskin menojen yhtälöllä. 
Eihän minun sitten auttanut kuin lähteä hiihtämään, kun niitä kelejä näyttää vielä vaan piisaavan. Samoja huudeja painatettiin menemään kuin eilen ihan pikkasen varioiden tuulen suunta huomioon ottaen. Pakko kolmion yksi sivu painattaa vastatuuleen, mutta se oli se toiseksi lyhin kolmion sivu. Pisin sivu meni taas myötätuuleen tasatyönnöin ja lyhin kolmion sivu oli sivutuulta. Tänään pistin hiihdon speksit paremmiksi kuin eilen elikkä 2 h 10 min, 22,78 km, ks 129 ja 990 kcal.

Viikon 12. treenisaldoksi muodostui paljonkin hiihdon ansiosta 8 h 54 min ja 54,7 km, joka jakautui
- hiihto 4 h 58 min       44,6 km
- kuntopiiri 1 h 41 min
- juoksu 54 min       8,1 km
- uinti 50 min     2 km
- lumikenkäily 30 min
Nyt on kädet ja jalat hieman hapoilla kahdesta pitkästä hiihdosta. Saas näkee pystyykö huomenna juoksemaan?

lauantai 23. maaliskuuta 2013

Hiihto jäällä

 

Jotain iloa kylmästä maaliskuusta, kun jäällä pääsee hiihtämään vielä tosi hyvillä latupohjilla. Käsittämättömän pitkä on ollut jäähiihtomahdollisuus. Jäällä hiihtämisestä on minun kohdalla aikaa yli kymmenen vuotta ja tuolloinkin jäähiihto (ja hiihto muutenkin)  jäi yleensä yhteen - kahteen hiihtokertaan talvessa. Tänään jäällä hiihtäessä mietin, mitä olenkaan missannut, kun en ole hiihtoa harrastanut viime vuosina. Eilen töissä iltapäiväkahvipöydässä the boss kertoili, että Pärnän ladut olivat olleet viikolla tosi roskaiset ja sen jälkeen teinkin päätöksen, että tänään hiihdän jäällä. Ensimmäistä kertaa elämässäni asun vain muutaman sadan metrin päässä järvestä, joten jäälle hiihtämään lähtö onnistuu paremmin kuin hyvin.


Sain kuin sainkin aikaiseksi ostaa tällaisen juomapullovyön. Viime sunnuntaina täytin pullon ihan täyteen urkkajuomaa ja laitoin pullon vyötärölle ja totesin, että painaa liikaa ja jätin vyön kotiin. Tänään oli oikeastaan pakko laittaa juomapullovyö vyötärölle, kun ajatuksena oli tehdä ajallisesti pitkä hiihto. En täyttänyt pulloa aivan täyteen ja se olikin paljon mukavampi kantaa. Ainoastaan nesteen hölskyminen häiritsi hivenen. Vyälaukkuun laitoin vielä protskupatukan ja kameran. 


Jouduin viemään kännyn huoltoon viikolla ja jouduin ottamaan käyttöön vanhan Nokian E 90, josta on hajonnut kameran painike, joten sillä ei voi kuvia ottaa. Arvoin hiihtoreittiä ja oikeastaan tein reittivalinnat vasta jäällä. Pohjoistuuli aiheutti pieniä vaikeuksia vastatuuliosuuksilla, mutta muuten keli oli täydellinen. Aurinko paistoi ja lämmittikin mukavasti.




Pukeutumisessa poikkesin aikaisemmista pakkashiihdoista laittamalla kevyemmän pipon ja puffin. Onneksi laitoin tuon puffin lämmittämään kaulaa ja korvia. Vastatuuliosuudella olisi tullut muuten kylmä. En laittanut tällä kertaa hiihtoliiviä päälle. Aurinkolasit olivat ihan ykköset tänään, eikä huurtumista tapahtunut vaikka hiihdinkin ihan oikeasti enkä himmaillut. Tosin sykkeet ja hiihtoaika eivät imarrelleet tänään, mutta muuten fiilis että teki todella töitä hiihtäessä oli aito. Tosin melkein kaikki myötätuuliosuudet painatin menemään tasatyönnöillä, kun käsissä tuntuu tuota poweria nyt olevan.


Hiihdin Koivuniemi - Heinäsaari - Vehkalahti kolmiota kaksi kertaa vaihtaen välillä suuntaa (lyhyempi vastatuuliosuus) ja sitten vielä lyhyemmän kolmiolenkin. Kahden tankkaus- ja valokuvaustauon kanssa hiihdon spekseiksi muodostui 2 h 3 min, 18,81 km , ks 123 ja 876 kcal.


Treenit.fi yhteenveto kertoo, että tänään meni rikki 200 km rajapyykki vuoden 2013 hiihdoissa, hyvä minä :)
Olisinko koskaan hiihtänyt talvessa tuollaista kilometrimäärää, tuskin! Kilometrimäärään tarvittiin 15 hiihtokertaa, josta tulee keskimäärin kertaa kohti 13,587 km. Ajallisesti olen viihtynyt hiihtolenkeillä muuten 20 h 24 min ja 12 s. Hiihtolenkkien pituudet ovat muuten koko ajan kasvaneet kilometrimääriltään ja ajallisestikin, joten jonkinlaista kehitystä tässäkin lajissa on tapahtunut. 

torstai 21. maaliskuuta 2013

TYKE:n loppukaronkka

 

Tänään vietettiin TYKE:n loppukaronkkaa meidän firman Jynkän tiloissa. Ensimmäiseksi oli vuorossa lumikenkäkävelyä, joka muodostui meikäläiselle melkein lumikenkäjuoksuksi.



Jouduin tyytymään hiukka vanhempiin malleihin lumikenkiä, kun läksin ottamaan kiinni etujoukkoa hivenen myöhässä aikataulusta.


Tällainen nousu oli aluksi, mutta onneksi mentiin kohti aurinkoa. Menin toisten tekemiä jälkiä pitkin ja jalka oli niin kevyt, että pystyin melkein hölkkäämään.


Puolen tunnin kirin jälkeen näin etujoukot, jotka olivat jo melkein maaliin laskusuoralla.


Lumikenkäilyn jälkeen päästiin nautiskelemaan maailman isoimmista sämpylöistä, salaatista ja ihka ihanista grillimakkaroista. Sitten jaksettiin keskittyä kisailemaan pareittain. Minulle lankesi maailman paras pari :)



Lajeina tänään kisailussa olivat perunagolf, tietokilpailu, sanan muodostus ja ekoaseella ampuminen.


Perunagolfissa päästiin jaetulle ensimmäiselle sijalle, tietokilpailussa oltiin hopealla, sanan muodostuksessa oltiin häviäjien puolella ja ekoaseammunnan yhteenlasketuissa tuloksissa -ei tietoa!. Hämmästys ja kummastus olikin suuri, kun meidän joukkue voitti koko kisa! Saatiin palkinnoiksi ihqu ihanat jumppapussit ja juomapullot. Nuo pääsee niin sata varmasti kovaan käyttöön!

Loppuun vielä  yhteenveto kaikista lajikokeiluista, joihin osallistuin TYKE:n aikana:
- kahvakuula x 2
- koripallo
- Han Moo Do - kamppailulaji
- salibandy x 2
- jooga
- juoksukoulu (teoriaosuus)
- jousiammunta
- kyykkä
- golf
- kirkkovenesoutu
- pilates
- vesijumppa
- zumba x 3
- vesijuoksu
- kuntosali x 2
- curling
- kuntopiiri
- hiihtokoulu (suksen valinta ja voitelu)
- lumikenkäily
- itämainen tanssi
- välinjumppa
- spinning
- tankotanssi
- venyttelyjumppa
- jättipallojumppa
Nämä lajikokeilut antoivat tosi kivan säväyksen omiin treeneihin ja monet lajit olivat tosi tehokas lisä omien peruslajitreenien lisäksi. Meidän firma sai ainakin minun osalta kyllä rahoille vastiketta moninkertaisesti.

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Viikko 11.


Maanantaina ennen TYKE:n venyttelyjumppaa tein kotona kuntopiiriä käsipainoilla. Venyttelyjumppa tehtiin kokonaan seisten apuvälineinä oli keppi, puolapuut ja kaveri. Aivan älyttömän hyvä vajaa tunti pelkkää venyttelyä, kroppa kiittää :)
Tiistaina kävin juoksemassa vajaan yhdeksän kilometriä. Juoksu kulki hyvin jaksoi kipittää henkigästymättä, mutta tuossa vaiheessa tarvittiin taas varikkopysähdystä!
Keskiviikkona kävin heti töiden jälkeen uimassa. Kuntouimareiden radalla vajaassa tunnissa kahden kilometrin kelailu.
Torstaina normaali tunnin bodycircuit gymsticillä. Enkä taaskaan jäänyt toiselle korvaavalle tunnille, kun sekin olisi ollut gymsticiä.
Perjantain ja lauantain huilailin treeneistä. Perjantaina alkoi päivystys ja aina menee arpomiseksi lähteäkö vai eikö ja en lähtenyt treenaamaan. Ehkä hyväkin, koska yksi työkeikka tuli. Illasta useampi tunti penkkiurheilua lentopallopelien merkeissä. Jännää oli!
Sunnuntaina kunnostauduin ja tein 40 minuutin keskivartalotreenin kotona melkein presiis näillä liikkeillä, hyytävä treeni! Iltapäivällä kävin vielä hiihtämässä jäällä pikkasta auki 10 kilometriä. Myötätuuliosuudet mentiin tasatyönnöillä ja vastatuuliosuudet painatettiin sata lasissa ja silti ei meinannut päästä eteenpäin siinä tuulessa.
Viikon 11. liikunnat yhteensä 6 h 11 min. Viikosta muodostui kevyt viikko ja siltä se kyllä tuntuikin.

Tähän mennessä TYKE:n kokeiltuja lajeja ovat:
- kahvakuula x 2
- koripallo
- Han Moo Do - kamppailulaji
- salibandy x 2
- jooga
- juoksukoulu (teoriaosuus)
- jousiammunta
- kyykkä
- golf
- kirkkovenesoutu
- pilates
- vesijumppa
- zumba x 3
- vesijuoksu
- kuntosali x 2
- curling
- kuntopiiri
- hiihtokoulu (suksen valinta ja voitelu)
- lumikenkäily
- itämainen tanssi
- välinjumppa
- spinning
- tankotanssi
- venyttelyjumppa

lauantai 16. maaliskuuta 2013

Suljettu maa


Ja ettei tämä blogi menisi ihan pelkästään treenaamisesta kirjoittamiseksi, niin eetteriin pääsee viime yönä luetuksi tullut kirja Suljettu maa. Kirja kertoo millaista on elää maassa, jossa varmattomista sanoista voi joutua vankileirille ja jossa kuka tahansa saattaa olla hallituksen vakooja. Kirja kertoo kuuden Pohjois-Koreasta loikanneen ihmisen elämästä kommunistisessa diktatuurissa. Ravisteleva teos kuvaa tavallisten ihmisten elämää maailmanpolitiikan pelinappuloina. Mitä tapahtuu maailman suljetuimman valtion kulissien takana? Kirjan paljastamat asiat ovat ajankohtaisia Pohjois-Koreassa tälläkin hetkellä. (teksti lainattu kirjan takakannesta)
Tämän kirjan luettua aukesi minunkin silmät miettimään todellisuutta. Miten on mahdollista, ettei Pohjois-Korean tilanteesta kirjoiteta sanomalehdissä? Miten voi olla mahdollista, että jossakin valtiossa elämä on vielä tuolla asteella? Eihän se pitäisi olla edes mahdollista? Eikö kukaan mahda tilanteelle mitään?
Välillä on hyvä lukea tällaisia kirjoja, jotka pistävät ajattelemaan elämän raadollisuutta. Vaikka meillä täällä Suomessa olisi asiat miten hyvin niin maailmassa kaikilla tilanne ei ole sama. Mitä minä voisin tehdä tilanteelle? Ehkä omat aseet tilanteen korjaamiseksi ovat mitättömät, mutta tietoisuus miten asiat voisivat olla antaa paljon kiitollisuuden aihetta. Minä pystyn aika pitkälle päättämään omasta elämästäni, valinnoistani ja tulevaisuudesta. Jossakin muualla ei asiat ole näin!

perjantai 15. maaliskuuta 2013

Kuntotestaukset


Työyhteisön kehittämisprojektissa meille tehtiin kuntotestaukset projektin alussa 3.4.2012 ja projektin lopussa 5.2.2013.Hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä arvioitiin epäsuoralla hapenottokyvyn mittausmenetelmällä. Testi suoritettiin polkupyöräergometrillä 12 minuuttia kestäneenä, nousujohtoisena testinä. Testissä pyrittiin saavuttamaan noin 85 %:n syketaso maksimisykkeeseen nähden. Ergometrin vastusta lisättiin kolmessa portaassa neljän minuutin välein. Testissä seurattiin sitä, miten nopeasti ja miten korkealle syke nousi kuormitusta lisättäessä. Mitä suurempaa kuormaa poljetaan ilman että syke kiihtyy lähelle iän mukaista maksimisyketasoa, sitä parempi kunto on. Vertailuaineistona on käytetty laajaa kansainvälistä Shvarz ja Reibold 1990-aineistoa.
Kun testi tehtiin ensimmäisen kerran minulla oli pohjalla vajaan vuoden lenkkeilytausta ja hieman pitempi höntsälentopallotausta. Tuohon aikaan kävin kerran viikossa 1,5 tunnin lentopallovuorolla ja lenkkeilin hölkkäillen kolme kertaa viikossa vajaan tunnin lenkkejä. Pohjakunto minulla on aina ollut hyvä ja ensimmäisessä testissäkin sain peruskunnoksi erinomaisen 44 ml/kg/min ja maksimaalinen hapenottokyky oli 2,7 L/Min. Kun testi uusittiin helmikuussa olin vetänyt noin kymmenen kuukautta tehotreeniä viisi kertaa viikossa. Painoni oli pudonnut 6 kg ja rasva-% huikeasti lukemasta 29,1 % tuonne 21,7 %. Vyötärön ympärys lyheni 7 cm. Peruskunnoksi mitattiin erinomainen 54 ml/kg/min ja makimaalinen hapenottokyky 3,1 L/Min.



Toisena testinä kuntotestaus, jossa lajeina yläraajatoistot O ja V, alaraajatoisto, vatsat ja selät. Mitattiin vyötärönympärys, dynaaminen ja staattinen tasapaino, hartiaseudun liikkuvuus ja puristusvoima. Ensimmäisessä testissä keväällä 2012 sain kaikissa muissa erinomaiset tulokset paitsi dynaamisessa tasapainossa puristusvoimassa hyvät. Helmikuun 2013 testissä sain parannettua dynaamisen tasapainon erinomaiseen, mutta puristusvoiman tulos säilyi hyvänä.


Kehon koostumus mitattiin Tanita-kehonkoostumusmittauksella. Pelkäsin, että laihtuminen olisi syönyt lihasta, mutta onneksi laihtuminen oli syönyt vain rasvaa. Mittauksen mukaan rasvattoman ja lihasmassan määrät olivat kuta kuinkin samalla tasolla molemmissa mittauksissa. Mutta rasvan massassa oli tapahtunut iso muutos. Tuo kehon rasvaprosentin lasku noin paljon hämmästytti minua suuresti. Mutta toisaalta treenien määrässä ja laadussa tapahtui kyllä todella suuri muutos viime vuoden kesäkuusta lähtien. Olen myös todennut tuon rasvan häviämisen vaatteiden koossa. Ensimmäistä kertaa numeron 36 housujen vyötärökään ei purista vaan on hieman liian väljä.

Tuo hapenottokyky kiinnosti niin paljon toisen testin jälkeen kun testaaja tuumaili, että pääsisit tuolla arvolla heittäen palomieheksi, että googlailin mittarit täältä. Tuon taulukon mukaan hapenottokykyni olisi naisten ikäluokassa 20 - 24 v. erinomainen!

Kansainvälinen kuntoluokitus
Taulukoissa 1 ja 2 on esitetty kansainväliset, iänmukaiset kuntoluokituksen viitearvot naisille ja miehille (Lähde: Schwartz W, Reibold RC. Aviat Space Environ Med 1990; 61; 3–11).
Taulukko 2. Kestävyyskunnon luokittelu maksimaalisen hapenottokyvyn avulla naisilla (VO2max ml/kg/min).

1234567
Ikä / kuntotasoHeikkoHuonoVälttäväKeskimäär.HyväErittäin hyväErinomainen
20–24alle 2727–3132–3637–4142–4647–51yli 51
25–29alle 2626–3031–3536–4041–4445–49yli 49
30–34alle 2525–2930–3334–3738–4243–46yli 46
35–39alle 2424–2728–3132–3536–4041–44yli 44
40–44alle 2222–2526–2930–3334–3738–41yli 41
45–49alle 2121–2324–2728–3132–3536–38yli 38
50–54alle 1919–2223–2526–2930–3233–36yli 36
55–59alle 1818–2021–2324–2728–3031–33yli 33
60–65alle 1616–1819–2122–2425–2728–30yli 30
Taulukko 3. Kestävyyskunnon luokittelu maksimaalisen hapenottokyvyn avulla miehillä (VO2max ml/kg/min).

1234567
Ikä / kuntotasoHeikkoHuonoVälttäväKeskimäär.HyväErittäin hyväErinomainen
20–24alle 3232–3738–4344–5051–5657–62yli 62
25–29alle 3131–3536–4243–4849–5354–59yli 59
30–34alle 2929–3435–4041–4546–5152–56yli 56
35–39alle 2828–3233–3839–4344–4849–54yli 54
40–44alle 2626–3132–3536–4142–4647–51yli 51
45–49alle 2525–2930–3435–3940–4344–48yli 48
50–54alle 2424–2728–3233–3637–4142–46yli 46
55–59alle 2222–2627–3031–3435–3940–43yli 43
60–65alle 2121–2425–2829–3233–3637–40yli 40

Tämän testin tulokset ovat joiltakin osin vain laskennallisia ja mm. maksimisyke on laskettu iän mukaan. Mutta testit ovat tehty presis samalla tavalla, laskennalla ja laitteilla, joten tuon kehityksen kyllä näkee ensimmäisen ja toisen testin välillä. Minua kiinnostaisi suuresti suora pyöräergotesti, mutta täällä Joensuussa ei niitä testejä tehdä.  Kuopioon asti pitäisi ajella testattavaksi. Saa nähdä tuleeko jossakin vaiheessa käytyä.

tiistai 12. maaliskuuta 2013

Viikko 10.


Viikon 10. liikkumiset:
Uinti                   2 h 10 min       4,8 km
Hiihto                 1 h 58 min      23,1 km
Pyöräily              1 h 45 min      26,5 km
Sauvakävely       1 h 22 min      8,8 km
Juoksu                1 h 02 min      8,8 km
Kuntopiiri            1 h 01 min                  
Yhteensä             9 h 20 min

Viime viikon liikuntaerikoisuutena oli torstai-illan pyöräily. Vaikka pakkanen paukutteli -10 asteessa, uhmasin sitä ja läksin pyörälenkille Cresentilläni. Laitoin ihan omiksi tarpeiksi vaatetta päälle ja jossakin vaiheessa selkäpiitä pitkin valui hiki. Kylmä oli ainoastaan jaloilla, joissa oli tavan lenkkarit. Kuntopiiriä jaksoin vetää ennen juoksemaan, sauvakävelemään ja pyöräilemään lähtöä, joka antoi alkulämpät treeneille ihan kivasti.


Tämän päivän aamupäivän sää näillä leveysasteilla oli näin aurinkoinen. Kuuntelin radiosta ajellessani reviireilläni, että maaliskuusta tulee kylmä ja vasta maalis-huhtikuun vaihteessa rupeaa lämpenemään oikeesti. Se tietää sitä, ettei lumetkaan sula, vaan talvikelissä mennään vielä tovi. Toivoisin niin sulia teitä juoksuun ja varsinkin pyöräilyyn. Kiiturin neitsytmatkaa odotellessa <3

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Märkkäri

 

Perjantaina oli postipoika jättänyt oikean postipakettikortin postilaatikkoon ja sipaisinkin hakemaan pakettia hetimmiten. Paketti oli toivomani kokoinen ja sen sisältä paljastui sailfish-merkillä varustettu musta pukupussi.


Minun uudella märkkärillä on ihan ikioma pukupussi, missä sitä voi kuljettaa, tosi kätevää. Tsekkasin puvun ja totesin sen olevan sen minkä tilasin elikkä Sailfishin Vibrant naisten märkäpuku kokoa S/M. Päädyin tuohon sailfishiin juuri sen takia, että siellä oli tuo välikoko. Valkkasin sen jo mittojeni ja painoni mukaan taulukosta ja soitin myyjälle saadakseni uskonvahvistuksen tilaukselleni. Niin uskalsin tehdä nettitilauksen ilman puvun kokeilua. Onhan puvulla vaihto- ja palautusoikeus, mutta aikamoisen duunin sai tehdä puvun kokeilussa.



Lauantaina otin sitten projektiksi märkkärin kokeilun. Se olikin ihan oma urakkansa, mutta sain kuin sainkin puvun päälleni, vetoketjun kiinni ja totesin, että kokovalinta oli mennyt nappiin. Puku ja kokeilija oli tuon operaation jälkeen kyllä ihan märkiä....hiestä. En kastellut pukua, enkä itseäni ennen puvun kokeilu (en tiedä olisiko pitänyt?). Puku on tosi tiukka ranteista ja nilkoista, varmaankin ihan tarkoituksella ettei vesi pääse puvun sisälle ylen määrin. 



Tykkään tuon puvun värimaailmasta, pinkkejä kaloja ja yksityiskohtia yltympäriinsä pukua. Nyt pitää vain tehdä uimahalliin märkkärihyökkäys niin kuin TRIsome-blogin Hanne teki :)))
Yes, nyt on otettu taas yksi askel kohti trikesää :)

PS. Minä olin kuin olinkin tilannut sen pinkin pääpannan, mutta sain paketissa mustan!

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Mahtava hiihto(keli)


Jos ei Kolin maisemahiihto viikko sitten mennyt ihan putkeen, niin tämän päivän hiihtolenkki Pärnävaaran laduilla sujui mahtavasti. Keli suosi hiihtoa auringonpaisteella, sopivalla  -10 asteen pakkasella ja loistavilla laduillaan. Pärnävaaralle oli ajettu 11,5 kilometrin maisemalenkki, jota läksin tavoittelemaan. Lenkki erkanee ja tulee takaisin vitosen valaistulle. Ensimmäisellä kerralla ei onnistunut lenkin bongaus, vaan kiersin reilun nelosen lenkin ketunlenkin kanssa. Toisella yrittämällä lisälenkki löytyi ja maisemat lenkin varrella olivat mahtavat. Pari hurjaa nousua lenkiltä löytyi, mutta muuten mentiin sopivissa latuprofiileissa. Maisemalenkin jälkeen kiersin vielä kaksi kertaa valaistun lenkin.


Vitosen valaistu lenkki jatkuu tuon sillan takana hevosenkenkään ja viralliseen maaliin. Tänään hiihdin ekaa kertaa ihan maaliin asti ja vielä tein kunniakierroksenkin maalialueella :) Ensi viikolla Pärnävaaralla on hiihdon sotilas-SM-kilpailut, joten hiihtobaanat eivät ole silloin tavan talliasten hiihdettävinä.


Netistä pystyy seuraamaa, Joensuun ja ympäristön ladun kunnon elikkä milloin ladut on ajettu, kätevää!. Aamulla tsekkasin, että ladut oli ajettu perjantaina. Yöpakkasten ansiosta ladut olivat tosi luistavat ja pitovoidekin taisi osua melkein nappiin.

Hiihtäjän varjo
Kamelin käpälähanska
Pipo, buffi, lasit ja liivi
Pakkasen takia oli taas hieman hienosäätöä varusteiden osalta. Pakkasella olen kokenut tuon pipo - buffiyhdistelmän parhaaksi. Buffin voi vetää lämmittämään poskia ja myös suun eteen. Aurinkolasien kanssa oli tänäänkin hieman ongelmia. Kun rupeaa hengitys "höyryämään", niin lasit menevät ihan huuruun, samoin kävi viikko sitten Kolilla. Pakko oli nostaa lasit otsalle, jos meinasi nähdä eteensä. 
Vielä ekalla lenkillä meinailin, että Craftin hiihtoliivi oli liikaa, mutta metsän siimekseen hiihtäessä ajatus muuttui. Onneksi laitoin liivin päälle antamaan lisälämpöä.

Hiihdon speksit:  23,08 km, 1 h 58 min, keskisyke 136, 990 kcal.
PS. Tuo sata kertaa pesty firman pipo on törkee!!!!  Uusi hiihtopipo on hankittava, samoin kuin se juomapullovyö!