maanantai 26. toukokuuta 2014

Pajulahden testissä jälleen


Perjantaina oli vuorossa jo toinen  suora maksimaalinen hapenkulutuksen testaus pyöräergolla Pajulahdessa.  Lokakuussa olin testissä edellisen kerran ja nyt saataisiin vertailua edelliseen testiin. Itse testitilanne ei jännittänyt, kun tiesi mitä tuleman pitää. Ensin otettiin taas pituus, paino, verenkuva ja rasvaprosentti pihtimittauksella.
Sitten pyöräillen lämpöä kroppaan ja testiä polkemaan. Pajulahdessa olin taas Sini-koutsin kanssa ja koutsi seurasi testiā ja tuloksia ihan livenä.


Ai niin, säädettiinhän siinä pyörän ajoasentoakin hiukan :-)  Testi lähti liikkeelle samalla kuormalla kuin viimeksi ja kolmen minuutin välein nostettiin kuormaa 20 W. Laktaattia seurattiin kuorman loppuvaiheessa. Maski aiheutti nyt minulla alahuulen väpätyksen alussa, mutta onneksi muistin että viimeksi Hannella oli samaa ongelmaa enkä säikähtānyt sitä.


Testi lopetettiin vasta sitten, kun saavutin uupumiskuorman. Minulla seinä tuli vastaan kuormalla 210 W, kun testi aloitettiin kuormalla 60 W. Siinä vaiheessa ei vain jaksa runtata enää yhtään....ilmekin sen kertoo!


Kommentteina testituloksessa luki mm. seuraavaa:
- Testin aerobinen ja anaerobinen kynnysteho ovat kehittyneet puolella kuormalla edellisestä testikerrasta. Maksimiteho on kokolailla samaa tasoa kuin viimeksi.
- Kynnystehojen pientä kehitystä parempana muutoksena voi pitää laktaatin selvästi matalampaa perustasoa pyöräilyssä. Myös sykkeen pysyminen matalilla ja kohtalaisilla tehoilla poljettaessa edellistä testiä matalammalla on hyvä muutos. Nämä muutokset kertovat, että tehoja pystyy nyt pidemmissä suorituksissa ylläpitämään kauemman aikaa kuin aiemmin.
- korkea maksimilaktaatti kertoo, että anaerobinen kapasiteetti on sinulla hyvä, Ts. puristuskykyä löytyy hyvin.
- Hengitys toimii testissä hyvin. Se ei muutu pinnalliseksi eikä merkkejä hengityksen rajoittuneisuudesta ole kovilla tehoillakaan. Laktaatin poistuminen toimii myös vähän paremmin kuin aikaisemmin.
- hapenkulutusreservejä löytyy hyvin, joten edellytykset valmistavan kauden / kisakauden tehojen nostolle ja kisasuorituskyvyn kehittymiselle ovat hyvät.Testipalautteessa on tekstiä ja monenlaista käppyrää tutkailtavaksi.

Läskin mittausta

Omat kommentit ja ajatukset:
- testitulosten perusteella pk-kauden treenit ja Wattbikepyörän kammen väännöt ovat saaneet jotain aikaiseksi ainakin pyöräilyssä ja jaksamisessa
- kun vielä saisi vietyä kisoihin ja koviin treeneihin tuon kaiken anaerobisen kapasiteetin
- kun voisi treenailla ja kisailla ilman pieniä kropan vaivoja ja kipuiluja (polvi, pakara, nivunen, jalkapohjat)
- äärettömän KIITOLLINEN olen jälleen kerran Sini-koutsille, joka on vuoden aikana saanut pienin harppauksin tämän aikaan oikeanlaisilla, oikeanaikaisella, monipuolisella ja pienin harppauksin etenevällä treeniohjelmalla <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti