lauantai 29. joulukuuta 2012

Hiihto


Tämä tapahtuma täytyy tulla kirjoittamaan heti tänne blogiin, nimittäin kävin tänään hiihtämässä pitkästä, pitkästä aikaa. En itse asiassa muista tarkalleen milloin viimeksi kävin hiihtämässä. Siitä on ainakin 5-7 vuotta. Minä muistelin, ettei minulla ole edes kunnon varusteita hiihtoon, mutta onneksi se tieto oli floppi. Nimittäin löysin varastosta perinteisen hiihtovälineet, jotka olen hommannut reilu kymmenen vuotta sitten. 


Varastosta löytyi Rossignolin sukset ja monot ja sitten ne oikean pituiset Exelin sauvat. Nuo vermeet toimivat tämän päivän hiihdossa oikein hyvin. Monotkaan eivät hanganneet yhtään. Niin kuin olen valitellut meillä täällä Itä-Suomessa ei ole oikein kunnon talvea vielä tullut tai sellaista lunta, että pystyisivät ajamaan ladut joka paikkaan. 
Ensimmäisessä kuvassa on ympäristö, jossa on ollut nyt kaikkein pisimpään ajettu latu. Nimittäin Laulurinteen ympäristö. Hyvässä kunnossa oli ainoastaan reilun kilometrin latu. Laululavan taakse oli tehty ketunlenkki, jossa oli tosi huonoja kohtia varsinkin järven rannalla. Onneksi vieressä oleva luistelubaana oli hiihtokunnossa. Minä nimittäin hiihdin kolme kertaa n. 2.1 km lenkin ja yhteensä kilometrejä kertyi 6,4. Aikaa tuohon hiihtoon meni 40 minuuttia. Tsekkailin mielenkiinnolla hiihdon sykkeitä ja keskisyke oli suhtkoht samanlainen kuin juoksussa elikkä 140, mutta maksimisyke oli vain 152. Sellainen fiilis jäi, että tein varmaan 60 % työstä käsillä. Jotenkin jalat eivät olleet ohjelmoitu hiihdon moodiin.


Mitatun hiihdon jälkeen kävin vielä kuvailemassa laululavaa, suksia ja otinpa kuvan myös historiahiihtäjästä pipå vinossa. Hiihtoasuna minulla oli talvijuoksuvermeet. Tuo firman pipo toimii juostessa, mutta hiihdossa ei jotenkin pysynyt ojennuksessa ja korviin kävi viima. Hiihtovaatteisiin ja -varusteisiin pitää hankkia kyllä täydennystä lähiaikoina.
Suksia en käsitellyt mitenkään ennen hiihtoa. Muistelen, että yhden kerran voitelutin ne ex-työkaverilla joskus viime vuosikymmenellä. Luistoa suksista löytyi, mutta pito oli hieman heikonlaista, niinpä yritin mennä luisteluhiihdolla kaikki olemattomat mäet lenkin varrella. Kolmannella kierroksella alkoi tatsi jotenkin löytyä hiihtoon ja ihan kivat fiilikset hiihto jätti. 
Meillä on TYKE:n lajikokeiluna tammikuussa hiihto ja siinä käydään läpi myös suksien voitelua ja varmaan hiihdon tekniikkaakin. Mietin hiihdon jälkeen, että kun nyt minulla on jonkinlaisia liikunnallisia tavoitteitakin, niin kaikki liikunta tuntuu jotenkin mukavalta (vaikka itseasiassa ei tuntuisikaan). Tosin varmaan tuohon vaikuttaa myös se, että oma kunto on ihan toista luokkaa kuin joskus aikaisemmin.

PS. Noissa Laulurinteen maisemissa vietetään muuten jokakesäiset Ilosaarirock ja Suomen suven avaus.


3 kommenttia:

 1. Kiva on hiihtäjän hiihdellä..;)))
  Mukavia vuoden 2012 päiviä, ne jaksaa kuluttaa vaikka hiihtämällä..:D

  VastaaPoista
 2. Kiva on kyllä hiihdellä,kun ilmat vain sallivat.Mukavaa loppuvuoden viikonloppa :)

  VastaaPoista
 3. Pitkästä aikaa olikin tosi mukava hiihdellä ja tänään keli suosi hiihtämistä. Mukavia vuoden viimeisiä päiviä myös teille Aili-mummo ja Ritva :)

  VastaaPoista