maanantai 28. lokakuuta 2013

Pajulahden testissä

Pajulahden testausasema
Perjantaina tehtiin Hannelle ja minulle Pajulahdessa suora maksimaalisen hapenkulutuksen testaus pyöräergolla. Tässä blogitekstissä tulee valtava määrä valokuvia itse testitilanteesta. Testit tehtiin sitä varten, että Sini-koutsi osaa lähteä rakentamaan treeniohjelmaa oikeiden perustietojen pohjalta.


Onneksi Sini ja Hanne saivat olla mukana testihuoneessa tsemppaamassa, valokuvaamassa ja seuraamassa testin edistymistä. Sinillä oli mukana minulle kesällä tehdyt juoksutestit ja hän osasi antaa testaaja Arille infoa minun taustasta. Aluksi mitattiin pituus, paino, rasva-% pihtimittauksella ja verestä kaikenlaisia arvoja. En osannut jännittää testiä etukäteen, mikä näkyikin sykkeissä. Hanne oli testattavana ensin ja sekin helpotti tulevaa tilannetta. Tiesi miten testi etenee.

Ensin säädettiin pyörää

Vielä se hymy hyytyy :)

Sitten säädettiin maski
Minua pelotti ehkä eniten miten tuo maski toimii sitten kun hengästyy ja suu auki yrittää saada happea. Pelkoni oli turha,  tuo maski ei haitannut yhtään koko testin aikana. Sen sisällä oli ihan luonnollista hengittää. Sitten ruvettiin polkemaan. Testissä tehoa nostettiin nousujohteisesti aina uupumukseen asti. Tehot aloitettiin 60 W ja kolmen minuutin välein nostettiin kuormaa 20 W.  Hengityksessä ja hengityskaasuissa tapahtuvia muutoksia seurattiin  hengityskaasuanalysaattorilla. Jokaisen kuormitusportaan lopussa sormenpäästä otettiin verinäyte, josta mitattiin veren laktaattipitoisuus


Ensimmäiset 15 minuuttia menivät pyöritellessä kampia, eikä sen aikana vielä ollut oikein mitään tuntemuksia. Kun kuormaa alkoi olemaan 140 W, rupesi hengitys tiivistymään ja puna kohoamaan poskiin ja koko naamaan. Samoin silloin alkoi hiki nousta pintaan.

Viimeisessä kuormassa 220 W ja ajassa 24 - 27 min rupesi seinä nousemaan vastaan. Viimeiset runttaukset yritin vielä polkaista tangolta, mutta aika äkkiä kadenssi romahti ja Ari päätti testin. Testin lopussa enemmän otti henkeen kuin reisiin. Ennen viimeistä kuormaa sain pidettyä kadenssin tosi tasaisena 89 - 91 ja viimeisessä kuormassa se putosi 80. Syke nousi 111 - 163  ja laktaatti  14,8 mmol/l viimeiseen kuormaan. 


Meinasi tulla hiki

...ja jano :)


Jossain loppuverravaiheessa rupesi jo hymykin irtoamaan
Testianalyysissä on selkeästi sanottu, että nyt kannattaa keskittyä perus- ja vauhtikestävyysharjoitteisiin, jotta kynnystehot ja aerobinen energiantuotto kehittyvät. Kynnystehot jäivät hieman jälkeen vahvasta maksimisuorituksesta. Testin korkein hapenkulutus VO2 max 43,3 saavutettiin viimeisessä kuormassa testin viimeisellä minuutilla. LA taso ja maksmilaktaatit olivat varsin korkeat > kyky sietää "hapotusta" on hyvä. Työtä W/kg oli verrattu sekä kynnyksillä että maksimissa harrastetriathlonistien viitearvoihin (Pajulahden viitearvot asteikolla 1 - 5). Niin kynnysten kuin maksimisuorituksen kohdalla W/kg-tulokset ovat ihan 2 ja 3 kuntoluokan rajalla.
Olen tyytyväinen, että uskalsin mennä testaamaan oman kuntoni. Tyytyväinen täytyy olla myös omaan kuntoonsa ja siihen, että vielä löytyy potentiaalia kehittyä. Marraskuun alusta alkaa toinen soppari Sini-koutsin kanssa ja treeneissä lähdetään kokeilemaan blokkiharjoitusta. Katsotaan miten se lähtee luonnistumaan.

8 kommenttia:

 1. Ihania kuvia, kaikkensa antanut fiilis noissa on :)
  Onnittelut hyvästä kunnosta ja superisti tsemppiä kehittymiseen! Kyllähän kaikki siun tulokset kertoo että oot todella hyvässä ja teräksisessä kunnossa. Hienoo ! :) Hyviä ja onnistuneita treenejä <3

  VastaaPoista
 2. Kiiiiitos!
  Hanne kuvasi :) Niin paljon oli kuvia, että tuli valinnan vaikeus. Onneksi oli tuo maski päällä, niin ei näkynyt ihan kaikkia irvistyksiä. Tuo testi tosiaan viedään loppuun asti, mutta onneksi se pelätty kuolema ei koittanut, vaan pikku breikin jälkeen jaksoi jo hymyillä.

  VastaaPoista
 3. Hyviä kuvia testistäsi tsemmiä jatkoon:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva :) Oli niin paljon kuvia, että tuli ihan valinnan vaikeus.

   Poista
 4. Mielenkiintoista. :) Hyvä Anne!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mielenkiintoista. Vielä kun pääsee koutsin kanssa analysoimaan tuloksia.

   Poista
 5. Sie oot ihan mielettämässä kunnossa Anne! Odotan todella mielenkiinnolla ensi kesää ja siun tulevia suorituksia, tulee olemaan huikeet ajat! Hyvä Anne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä minä tiesin että en ihan rapakunnossa ole, mutta yllättihän tuo tulos positiivisesti minut. Sain uuden ohjelman ja paljonhan siinä on kaikkea. Sini kantaa huolta jaksamisesta, joka on hyväkin. Mutta minä olen aivan innossani :)

   Poista